Grip (İnfluenza)

Grip (İNFLUENZA) genellikle Ekim ayında başlayarak Nisan ayına kadar görülen oldukça bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır.

Influenza virüsleri hasta kişilerden diğer kişilere kolaylıkla bulaşabilmekte, kış aylarında hastalık en yoğun dönemine ulaşmaktadır. Genellikle hasta olan kişilerin konuşma, öksürme ve hapşırması ile saçılan damlacıklar yakın temastaki kişilerin ağız ve burun mukozalarına geçmesi ile bulaşmaktadır. Okul ve kreş gibi toplu yaşam alanları bulaşmanın en yoğun yaşandığı yerlerdir.

Grip hastalığı birçok kişide hafif seyretmekte olsa da alt solunum yoluna ilerleyerek bronşit ve zatürreye neden olabilmektedir. Son yıllarda grip hastalığının alt solunum yolu enfeksiyonlarına daha sık neden olduğunu, daha şiddetli öksürük, nefes darlığı, hırıltı ve eklem ağrıları yaptığını gözlemlemekteyiz. Bu şekilde grip hastalığının ağır geçmesinin sonucu olarak da hastaların savunma sistemi zayıflayarak tedavisi zor bakteriyel enfeksiyonlar ortaya çıkmaktadırlar. 2009 yılında yaşanan domuz gribi salgınında çok sayıda ölüm vakasının yaşanması konunun önemini göstermektedir.

 

Bronşit ve zatürreye neden olabilen hatta ölümcül seyredebilen grip hastalığından korunma tedbiri olarak ‘grip aşısının’ yaptırılmasının önemli olduğunu öncelikle hatırlatmakta yarar görüyoruz. Özellikle 65 yaş üzerinde olan kişiler, diyabet, astım, kronik akciğer rahatsızlığı bulunanlar, kalp ve damar sistemi hastalıkları, kronik rahatsızlığı dışında bağışıklık sistemi zayıf olanlar (kanser, kemoterapi gören vb.), Huzurevi gibi kalabalık yerde yaşamını sürdüren, sık seyahat edenler ve gribin tıbbi olumsuzluğundan korunmak isteyen kişilerin mutlaka grip aşısı yaptırmaları gerekir. Ekim ve Kasım ayları grip aşısının yapılma zamanı olarak tercih edilmelidir. Aşılanmayan kişiler ise mart ayının sonuna kadar aşılanabilir. Aşının koruyuculuğu yaklaşık 6-8 ay sürer.

Hastalıktan korunmak için gereken diğer tedbirler grip sezonunda mümkün olduğunca kalabalık ve kapalı ortamlardan uzak durulmalı, hasta kişilerle temas etmemeye, sarılmamaya ve tokalaşmamaya çalışılmalı, eller sık sık yıkanmalı ve kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmelidir.

 

Hekim gerekli görmedikçe, gerekli kan tetkikleri yapılmadan antibiyotik kullanılmamalıdır. Virüslere etkili ilaçların (antiviral) hastalığın başlamasından sonraki 48 saat içerisinde başlandığında daha etkili olduğu bilindiğinden şikayetleri fazla olan hastaların zaman kaybetmeden ilgili sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerekir.

Grip olan kişileri bol sıvı alması (1.5-2 lt) , yeterli süre istirahat etmeleri, beslenmelerine dikkat etmeleri, uyku düzenine özen göstermeleri gerekir.

Uzm. Dr. Ali Rıza Orhan

Dahiliye (İç Hastalıkları)

Yorum yap.